Advokáti z NSR a Talianska upozorňovali na riziká v obchodovaní

28.04.2005 Celý región

Na možné riziká pri obchodovaní slovenských firiem s partnermi v Nemecku a v Taliansku zamerala 25. apríla odborný seminár pre svojich členov Prešovská regio...
Na možné riziká pri obchodovaní slovenských firiem s partnermi v Nemecku a v Taliansku zamerala 25. apríla odborný seminár pre svojich členov Prešovská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (PRK SOPK) v Prešove.

Hlavným zmyslom bolo informovať zástupcov prevažne stredne veľkých podnikov, súčasných a možných exportérov, o možnostiach minimalizovania rizík pri vstupe na otvorený európsky trh. Ten má svoje pravidlá, ktoré treba dodržiavať \"kvôli bezpečnosti vlastného podnikania\". V prvom rade musia tieto subjekty počítať so svojím zabezpečením pre prípad, že im partner neuhradí za dodaný tovar alebo služby. Ak sa už tak stane, je často neskoro.
Zástupcovia advokátskych kancelárií z Bunk-alliance z nemeckého Wormsu a MQLex z talianskeho Milána konštatovali, že na jednej strane je prirodzený tlak na rozširovanie obchodných kontaktov cez hranice, na druhej strane sa tým zvyšujú riziká. Podľa nich podnikateľ by mal využívať právnikov tej krajiny, v ktorej má obchodné aktivity. Vyvaruje sa tak zlým skúsenostiam, napr. z vymáhania svojich pohľadávok.
Artur Bunk z Bunk-alliance informoval, že už absolvovali podobných deväť stretnutí na rôznych miestach v Poľsku. O záujme slovenských subjektov o ich služby sa nechcel vyjadrovať. Upozornil však, že v Nemecku je ročne asi 40 tisíc bankrotov, preto je dobré, ak slovenská firma má dostatok informácií. Nemecké firmy majú vo všeobecnosti podľa Bunka nízke základné imanie a žijú z bankových úverov vzhľadom na ľahkosť ich získania. Navyše druhotná platobná neschopnosť je vlastná aj firmám v Nemecku či v Taliansku.
Bunk-alliance sa zameriava na osobitné potreby podnikateľských subjektov z nových členských krajín Európskej únie pri vstupe na trhy pôvodných 15 krajín únie.
(jj)
 

Vyberte región